web analytics

Ik hou van de MAASDUINEN Hartjes

Kasteel Bleijenbeek

moet ontstaan zijn einde 14e eeuw, toen het kasteel in Afferden, liggend aan de Maas, verwoest werd. Waarschijnlijk mede door het water van de Maas. Die plek heet nog altijd ’s Heerenwaard. Het kasteel werd zo’n twee kilometer verplaatst naar het oosten, aan de weg naar Goch. Daarachter lagen vennen en moerassen, doorsneden door de Gochsedijk waaraan Bleijenbeek ligt. Het kasteel beheerste dus de enige route langs de rechter Maasoever, tussen het kasteel en de Maas.

De vorm van het kasteel, toen het verwoest werd, was grotendeels zoals het rond 1700 was. In 1704 werd de toren gebouwd, in de binnencour. De Jezuïeten bouwden nog een grote kapel aan de westzijde, die weer is afgebroken. In de archieven van Schloss Haag zijn de pachtcontracten van de boerderijen op het landgoed bewaard vanaf ca 1600. Daaruit blijkt dat de bezittingen zich strekten over een groot gebied, van Heijen tot Well. De Maasduinen, waarin het gebied ligt, waren grotendeels heidegrond, pas na 1945 overwegend met bos beplant.

Kasteel Bleijenbeek

Bleijenbeek 2
5851 EE Afferden

 

 

Klik op de eend en ga naar de schoonheid van het Hart van de Maasduinen


Klik op de eend
en ga naar
de Schoonheid van het
Hart van de Maasduinen

Heb je een winkel, horeca, overnachtingen of praktische informatie die op deze website hoort? Neem dan een kijkje bij onze sponsorpakketten en steun deze website.

error: Content is protected !!