web analytics

-Bergen Hart van de Maasduinen-

AfferdenAijenBergenNieuw BergenSiebengewaldWellWellerlooisamen vormen zij het Hart van de Maasduinen

Kasteellaan met Kerk Well
Well, de eerste woorden die je bij het noemen van die plaatsnaam te binnen schieten zijn de Maas en het Kasteel.

Dat was vroeger al altijd zo en dat is eigenlijk nog steeds zo. Twee gezichtsbepalende trekpleisters, met daartussenin de fraaie oude dorpskern, die ondanks dat hij flink gehavend is door WO II, met zijn statige koopmanshuizen nog steeds een bijna kleinstedelijke aanblik biedt. De oude straatnaamborden en de ANWB-bordjes op oude gevels in de Grotestraat dragen bij aan de historische sfeer die in het dorp heerst. Aan de lantaarnpalen in oude stijl hangen in de zomer bontgekleurde bloembakken.

Ingeklemd tussen de Maas en die Grotestraat ligt het eeuwenoude kerkhof met de kerkhofmuur, waarvan het benedenste muurwerk nog van de Vituskerk is, die hier tot eind 1944 stond en waarvan de fundamenten op het kerkhof nog zichtbaar zijn. Het kerkhof is net als het kasteel een rijksmonument, met een stenen grafkruis uit 1574 (De Slag op de Mookerheide!) als oudste van 22 eeuwenoude grafstenen. Net buiten de kerkhofmuur ligt de Vituskapel, die recentelijk mooi opgeknapt is. 100 Meter verderop is aan de Maas nog de oude veerstoep zichtbaar, waarvandaan een veerpont tot 1954 eeuwenlang mensen en voertuigen veilig naar de overkant bracht. 

Bij die veerstoep, in een van de oudere panden, is het bekende sterren restaurant “Brienen aan de Maas” gevestigd. Een stukje verderop in een ander monumentaal pand B & B “La belle Meuse”. Ernaast, tegenover het historische kerkhof en de Vituskapel, zal in 2022 een ijssalon zijn deuren openen. Ook de Hoenderstraat, met de statige pastorie uit eind 18e eeuw, de kerk uit 1958 en een paar mooie oude huizen, maakt deel uit van de oude dorpskern.

Veel mooie wandel- en fietsroutes doorkruisen het dorp, dat met de lange Koninginnebrug verbonden is met de dorpen aan de westkant van de Maas. De mooie Kasteellaan, met uiteraard het indrukwekkende en statige Kasteel Well, verbindt de kern met het deel van het dorp dat aan de Rijksweg N271 ligt en met het Nationaal Park De Maasduinen aan de overkant ervan. Bijna tegen de dorpskern aan ligt het fraaie natuurgebied De Band met een hoogwatergeul, als onderdeel van het Maaspark Well.

Sint Vituskerk Well

 

Adverteerders

 

Heeft u of weet u een winkel, horeca, overnachtingen of praktische informatie die op deze website hoort?
Dan kunt u gratis participeren op deze website!

U kunt ook uitgebreide pagina of banner op alle 233 pagina's krijgen voor € 10,-- p.m.