web analytics

Regio-Maasduinen

Prachtig uitzicht van de Uitkijktoren Afferden

In de jaren dertig van de vorige eeuw zijn in dit gebied op uitgebreide schaal dennenbomen aangeplant voor gebruik als mijnhout in de Limburgse mijnen. Naarmate de bomen groter werden, ontstond de noodzaak tot bosbrandbestrijding. Daarom werd midden jaren vijftig op het hoogste punt van de gemeente Bergen (33 meter boven NAP) een brandtoren gebouwd. Naar verluidt had de toren een hoogte van ca. 10 meter met bovenop een overdekt platform van ca. 2 meter bij 2 meter. Dit was bereikbaar via een rechte ladderconstructie en bovenin bevond zich een luik.

Eind jaren zestig verloor de toren zijn functie toen brandmeldingen op andere wijze plaatsvonden. De toren raakte in verval en viel ten prooi aan vernielingen. Begin jaren zeventig werd de toren afgebroken. De vier betonnen funderingsvoeten bleven in de grond zitten.

In 2008 werden plannen gemaakt voor een nieuwe uitkijktoren op deze plaats. De Dorpsraad van Afferden heeft deze plannen uiteindelijk uitgevoerd. De nieuwe uitkijktoren is op 2 juni 2011 feestelijk geopend.

UITKIJKTOREN AFFERDEN

Bosweg Afferden Lb.

GPS co├Ârdinaten
51.646680,6.028279

Vertalen ┬╗
error: Content is protected !!