web analytics

Regio-Maasduinen

Gilde Aijen

Het St. Antonius Abt St. Agatha Gilde Aijen zijn het gilde uit het kleine kerkdorp Aijen.


De Patroonheiligen van het Aijense Gilde
Het ontstaan van de naam:
Nauw verbonden met de “St. Petrus“- Parochiekerk te Bergen, daterende uit de 11e eeuw, bestond het “St. Petrus /St. Antonius”-Gildenbroederschap. In 1577 is zeker, of nog iets eerder verkaste het Gilde van Bergen naar hun hulp kapel in Aijen . De (St. Thunnis) kapel wordt al in 1469 vermeld in oude statuten. Maar van een Gilden wordt pas begin 1500 gesproken.
Vanaf 1612, toen het statuut vernieuwd werd, tot 1902 is er in Bergen sprake van één Gilde met twee beschermheiligen of schutspatronen namelijk St. Peter en St. Antonius. Maar vanaf de “Franse tijd”slapende. In 1902 Heropgericht als “Schuttersgilde St. Agatha”. Omdat Aijen in het midden van de 19e eeuw voor een groot deel door brand is verwoest . En St. Agatha de patrones is tegen brand, kwam deze naam tot stand.
Pastoor Driessen uit Well die goede contacten in Aijen had, wilde in 1962 al graag dat het oude “St. Antonius Gilde” in Aijen weer zou herleven. In 1974 werd het lidmaatschap bij de kring aangevraagd. Op advies van Pastoor Driessen van Well eiste de kring dat bij toetreding de naam gewijzigd of aangevuld moest worden in “St. Antonius Abt“ Zodat wij aan twee patroonheiligen komen. En deze naam tot stand kwam: Schuttersgilde “St. Antonius Abt St. Agatha” Aijen.

Wilt u meer informatie, of heeft u interesse om deel te nemen aan een van onze activiteiten? Neem dan contact met ons op.
Iedereen is welkom om mee te kijken en waar mogelijk deel te nemen.

Voorzitter/ Secretaris:
G. Josten
06 27124609
schuttersgildeaijen@gmail.com
Penningmeester:
H. Verrijdt

Bestuursleden:
B. Martens
S. Rutten
K. Martens

WEBSITE Gilde Aijen

Gilde Aijen

Vertalen »
error: Content is protected !!