Deze toren staat hier al enkele eeuwen en was het toegangsportaal van de verschillende kerken die hier hebben gestaan. De laatste kerk deed dienst tot 1932. Vanaf dat jaar is de huidige Sint Petruskerk aan de Kerkstraat het middelpunt van de parochie.
Ontstaan in dertiende eeuw De toren is opgebouwd uit drie soorten stenen: ijzer-oersteen, mergelsteen en baksteen. Het onderste gedeelte, het ijzer-oersteen, dateert waarschijnlijk uit de dertiende eeuw. Later is hier een toegang in gemaakt, zodat de benedenruimte van de toren als toegangsportaal voor de kerk gebruikt kon worden. Het middelste gedeelte van de toren bestaat uit mergelsteen, en voor het bovenste gedeelte zijn hoofdzakelijk bakstenen gebruikt. In het bovenste gedeelte bevinden zich galmgaten en dichtgemetselde rondboogvensters.
Restauratie
In 1942 is de Bergense toren onder toezicht van Rijksmonumentenzorg gerestaureerd. In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog lag de toren midden in de frontlinie van de strijdende partijen. Hij werd herhaaldelijk getroffen en na de bevrijding in 1945 was er weinig meer over van de Romaanse toren. Er zijn maatregelen getroffen tegen verder verval van dit rijksmonument. Het herstellen van de toren in de oorspronkelijke staat is door de kosten nog niet mogelijk.
Columbarium
In de ruïnetoren is een door Jo Verijdt ontworpen columbarium aangebracht. De urnen staan achter glas en in de avond is elke nis verlicht en straalt het geheel een rode gloed uit. Op 17 april 2004 is het columbarium in gebruik genomen.