web analytics

Regio-Maasduinen

Calvariegroep in kapel 2440x900

Kruisbeeld

Op een oud kerkhof aan de rivier liggen al meer dan duizend jaar lang inwoners van Well begraven. Het kerkhof, omgeven door een stevige muur, herbergt de overblijfselen van drie voormalige kerken. Archeologische opgravingen hebben de fundamenten van het oudste kerkje, dat in 1586 verwoest werd, aan het licht gebracht. Daarnaast zijn er enkele funderingen en muurresten te vinden van de eenbeukige zeventiende-eeuwse kerk, die in 1615 gebouwd werd. Het kerkhof wordt omringd door eerbiedwaardige oude grafstenen en markeert de begrenzing van de St. Vituskerk zoals die tot 1944 heeft bestaan. Deze kerk werd ingewijd op 10 juli 1844, nadat het oude gebedshuis in 1841 was afgebroken.

Routeknop Well

05 Vitusbeeld begraafplaats

Na de bevrijding in de jaren 1940 werd het kerkhof aangetroffen als een troosteloze ruïne. Echter, in de jaren 1950 werd het omgevormd tot een waardige herdenkingsplaats die de oude geschiedenis van Well levendig houdt. De plek ademt een sfeer van historie en herinnering aan degenen die hier eeuwenlang begraven liggen. Het biedt bezoekers de kans om een glimp op te vangen van het verleden en het culturele erfgoed van Well te waarderen.

Het kerkhof aan de rivier blijft een belangrijke plek voor de lokale gemeenschap en is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van dit dorp. Het fungeert als een stille getuige van de voorbije eeuwen en een herinnering aan de mensen die hier ooit hebben geleefd en hun stempel hebben gedrukt op de plaatselijke geschiedenis.

Vertalen »
error: Content is protected !!