web analytics

Regio-Maasduinen

11 Mariakapel 02 2440x900

Kapel met kruisbeeld

langs de Maas van Well naar de Geysselberg.

De kapel verkeerde al jarenlang door weersinvloeden, plundering, brandstichting en vandalisme in een slechte staat. Jaren geleden is de kapel op gemeentegrond komen staan en de gemeente Bergen is (waarschijnlijk) hierdoor ook eigenaar geworden. Want de eigenaar van de grond waar het object op is geplaatst is in principe ook de eigenaar van het kruis en/of de kapel. Helaas was er van restauratie tot nu toe nooit iets terechtgekomen, ook niet door de stichting Kruisen en Kapellen Bergen.

Een aantal Wellenaren dat de verwaarlozing niet langer meer kon aanzien heeft daarop actie ondernomen. Fiet Broere, wiens schoonfamilie Deckers uit het Knikkerdorp vroeger mede zorg droeg voor het onderhoud, nam het initiatief. Broere heeft jarenlang voor een aannemer kapellen gerestaureerd in de omgeving Horst en Deurne. Hij vond al snel een bondgenoot in Stephan Neijenhuis van de Grote Waaij. De familie Neijenhuis kocht een nieuw Maria beeld in Kevelaer en zag het als haar plicht en eer om financieel bij te springen. De gemeente Bergen gaf toestemming om op haar grond werkzaamheden te verrichten. Door de initiatiefnemer werden nog meer (materiaal) sponsors gezocht en op een bankrekening kon men doneren. 

De kapel werd van onder tot boven deskundig aangepakt. Zo werden gaten gedicht, voegwerk uitgekapt en hersteld, het dak vernieuwd, een nieuwe vloer gelegd en alles werd opnieuw geschilderd. Men had aanvankelijk plexiglas in de nisopening geplaatst maar dit heeft men weer moeten verwijderen i.v.m. condens. Ook kwam de naam MARIAKAPEL boven de ingang. Rondom werd kiezel aangelegd en een rolstoel-/ rollatorvriendelijk beklinkerd paadje. Het binnenwerk is zo goed als mogelijk ‘hufterproof’ gemaakt en van verlichting voorzien, mede om vandalisme tegen te gaan. In totaal heeft Broere ca. dertig vrijwilligers bereid gevonden om hand-en-spandiensten te verrichten.

 

Routeknop Well

 

07 Collier Mariakapel

 

Vertalen »
error: Content is protected !!