web analytics

Regio-Maasduinen

Wegkapel Moeder van Smarten

In 1705 bouwde Derck Daemen, die destijds op de Kamp woonde, het eerste kapelletje tegenover zijn boerderij “de Kamperhof” aan de grote veldweg, die door de weilanden van Well liep richting de Maas naar Maashees. Dit kapelletje kreeg de naam “Helligenhuuske van Onze Lieve Vrouw ter Nood” en bevond zich midden tussen de weiden. Het werd een bedevaartsoord voor zieken in stervensgevaar en ook de zogenaamde Emmaüsgangers kwamen hier samen. Op Paasavond verzamelden mensen zich in de kapel om de verschijning van Jezus aan de Emmaüsgangers op zijn Verrijzenisdag te vieren.

Routeknop Well

 

13 Veldkruis Wegkapel

Op 4 juli 2015 werd het kapelletje, van maar liefst 30.000 kg, verplaatst naar een nieuwe locatie, ongeveer 500 meter in de richting van de Kampweg, vanwege de komst van de watergeul tussen Well en Aijen. Nu staat het aan de Aijerbandstraat, nabij “de Piloriushof” (de Kamp 12). Ondanks de hitte van ongeveer 40ºC liet de Heilige Moeder Maria zich gewillig verplaatsen, en de operatie was succesvol, dankzij de inzet van een kraan en vrachtwagen die om 07.30 uur arriveerden en het gebouwtje om 11.00 uur op zijn nieuwe plek hadden gezet.

De kapel wordt beheerd door de familie Verberne-Daemen (Sint Rochus Stichting Erven Vincent Daemen), die al generaties lang zorgt voor zowel de Sint Rochus-kapel (op de Kamp) als voor dit “Moeder van Smarten” kapelletje. Een nazaat van de stichter van de kapel, Teun Verberne, de zoon van Willy en Pierre, speelde een rol in het verkrijgen van de vergunning bij de gemeente Bergen. De stichting verkocht de grond waarop de kapel stond aan Rijkswaterstaat en kocht een ander stukje grond voor de nieuwe locatie van het kapelletje.

Vertalen »
error: Content is protected !!