web analytics

Regio-Maasduinen

Kerk Heilige Cosmas en Damianus Afferden 2440x900

Kerk Cosmas en Damianus

Oude Parochie
De parochie in Afferden bestond al in de twaalfde eeuw, en in de loop der eeuwen hebben hier diverse kerken gestaan. Voor 1100 stond er een kleine houten kerk, die in de twaalfde eeuw vervangen werd door een stenen kerk. Omstreeks 1500 werd een kerk in gotische stijl gebouwd. Na een grote brand in 1607 werd deze in dezelfde stijl hersteld, en in 1853 is de kerk gerestaureerd en uitgebreid. In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd, zoals alle kerken in deze gemeente. Na de bevrijding stond er alleen nog de toren.

De nieuwe Kerk

In 1958 is de huidige kerk gebouwd en op eerste kerstdag in gebruik genomen. Het hoofdaltaar met de zeven albasten reliëfs lag tijdens de Tweede Wereldoorlog veilig opgeborgen in de kelder van de pastorie. In de nieuwe kerk kregen de reliëfs een ereplaats achter het hoofdaltaar.

De Toren

Het benedenstuk van de kerktoren dateert uit de dertiende eeuw. Het andere gedeelte van de toren is gebouwd tussen de dertiende en vijftiende eeuw. Bij de herbouw van de kerk in 1958 is de toren in zijn oude glorie hersteld.

Pastoor Berdenstraat – 5851 AM Afferden

Routeknop Afferden

13 Jozefkapel Cosmas en Damianus

Kerk Cosmas en Damianus Afferden

 

Vertalen »
error: Content is protected !!