web analytics

Regio-Maasduinen

Sint Petruskerk Bergen

Sint Petruskerk

Deze staat op een zeer lage kerkberg, centraal in het dorp aan een plein. De toegang wordt bereikt via een oplopend pad. Rondom de kerk is beperkt ruimte als gevolg van bebouwing en begroeiing, maar de voorzijde is goed zichtbaar. De toren is goed zichtbaar van grotere afstand. Links van de kerk staat de pastorie.

Huidige kerk

De kerk uit 1932 werd aan het einde van de oorlog eveneens zwaar beschadigd. Architect Van Beek en aannemer Van Hezewijk kwamen in juli 1945 onafhankelijk van elkaar tot het oordeel dat de kerk tot op het fundament gesloopt diende te worden.

De eerste steenlegging vond plaats in april 1949. In 1950 werd de kerk in gebruik genomen, maar de toren was nog niet af. Dit is nog steeds te zien aan het feit, dat de toren vanaf circa 13 meter hoogte in een lichtere kleur baksteen is gebouwd.

Naar verluidt, heeft de toren een plat dak gehad met daarop een klokkenstoel. Architect Van Beek leverde in december 1954 plannen in voor de nieuwe toren. In 1955 werd de toren voltooid, zonder de ui, die op het ontwerp van 1948 nog te zien was.

In 2013 is de inrichting van de kerk vernieuwd. Het aantal zitplaatsen is gehalveerd en bij het priesterkoor en onder het oksaal zijn veranderingen aangebracht. Ook is er een aanbouw toegevoegd met o.a. berging, toiletten en keuken.

Route Kunstwerk Hoogtij naar Sint Petruskerk

Sint Petruskerk Route Hoogtij - Petruskerk

 

Vertalen »
error: Content is protected !!